Toskańska zupa fasolowa

Fasola daje nieograniczone możliwości kulinarne. Jedną z ciekawszych opcji jest przygotowanie zupy z tą rośliną strączkową. Polecamy przepis na zupę fasolową rodem z Toskanii. Jej przyrządzenie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, natomiast smak gwarantuje satysfakcję nawet najbardziej wysublimowanego podniebienia.

 

Składniki:

  • 400 g białej fasoli

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 cebula

Zupa pieczarkowa

Tradycyjna zupa pieczarkowa to pomysł na szybki i pożywny obiad. Przepis na ten przysmak kuchni polskiej jest na tyle prosty, że powinien sobie z nim poradzić nawet najmniej doświadczony amator gotowania.

 

Składniki:

  • ok. 600 g obranych pieczarek

  • 75 ml śmietany

  • ¼ selera

  • 1 i ¼ l bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

Blue Lagoon

Błękitna Laguna to jeden z najpopularniejszych drinków wakacyjnych, dostępny w niemal każdym barze koktajlowym. Za sprawą barwy zbliżonej do turkusowej wody karaibskich akwenów, drink na bazie Curacao nieodłącznie kojarzy się z latem. Co ważne, przepis na Blue Lagoon jest bardzo prosty, a przygotowanie drinka zabiera co najwyżej kilka minut.

 

Składniki i proponowane proporcje:

 

– 50 ml likieru blue curacao

– 50 ml czystej wódki

– 120 ml napoju sprite/lemoniady

Brownie

Obecnie brownie to jedno z najpopularniejszych ciast kawiarnianych, oferowane do kawy oraz innych ciepłych napojów. Przepis na słodkie brownie nie jest wcale trudny, a przygotowanie ciasta od zera zabiera zwykle nie więcej niż 30 minut.

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak zapiekana z kurczakiem, orzechami i serem pleśniowym

Zapiekanka z kaszą to zdrowy pomysł na obiad, który zadowoli również mięsożerców, dzięki obecności kurczaka. Oczywiście zapiekankę można przygotować także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z kurczaka lub zastępując go na przykład bakłażanem.

 

Składniki:

  • 300 g ugotowanej kaszy pęczak

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 cebula

  • 8 pieczarek

  • garść orzechów włoskich