Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Fasola daje nieograniczone możliwości kulinarne. Jedną z ciekawszych opcji jest przygotowanie zupy z tą rośliną strączkową. Polecamy przepis na zupę fasolową rodem z Toskanii. Jej przyrządzenie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, natomiast smak gwarantuje satysfakcję nawet najbardziej wysublimowanego podniebienia.

 

Składniki:

  • 400 g białej fasoli

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • ½ litra bulionu warzywnego

  • 100 g sera parmezan

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g szpinaku

  • ½ łyżki koncentratu pomidorowego

  • przyprawy: pieprz, sól, kilka gałązek rozmarynu oraz majeranku

 

Sposób przygotowania:

Marchew i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa podsmaż na oliwie aż zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki i dalej smaż przez ok. 3 minuty. Do garnka z warzywami dorzuć rozmaryn i majeranek, a następnie wlej bulion warzywny. Gotuj przez ok. 12 minut. W kolejnym kroku dodaj ugotowaną fasolę. Jeśli kupiłeś ugotowaną fasolę w puszce z zalewą, nie odsączaj jej. Dodaj jeszcze koncentratu pomidorowego i gotuj całość przez ok. 5 minut. Uzupełnij zupę szpinakiem i serem parmezan. Podgrzej danie przez kolejne 3 minuty. Pyszny i szybki obiad gotowy!

Obraz
Toskańska zupa fasolowa

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:08

Dodaj komentarz