Czas przygotowania
90min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie
  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem. Buraków ma być tyle, aby sięgały bulionu.
  2. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę.
  3. Barszcz przecedzamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, majeranek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Wskazówki w tym pomyśle na przystawkę / zupę:
  1. Barszcz możemy zabielić śmietaną i podawać z gniecionymi ziemniakami.
  2. Buraki z barszczu można wykorzystać, przykładowo zetrzeć na tarce i zrobić np. zasmażane na patelni z cebulką.

 

Obraz
 Barszcz czerwony

Składniki

bulion mięsny
2 litry
buraki
700 g
sok z cytryny (lub ocet)
1 łyżka
majeranek
1 łyżka
sól, pieprz, cukier (do smaku)
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 11:01

Dodaj komentarz