Czas przygotowania
180min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
8
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

Pomysł na tradycyjne polskie danie:

  1. Suszone grzyby wkładamy do małego garnka, zalewamy zimną wodą, dokładnie płuczemy i wylewamy wodę. Ponownie zalewamy ok. 3/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę do namoczenia. Po tym czasie gotujemy grzyby przez ok. 10-15 minut.

  2. W dużym garnku o grubszym dnie umieszczamy mięso wołowe i wieprzowe. Zalewamy zimną i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i jałowca oraz gorczycę. Zagotowujemy.

  3. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmujemy je przy pomocy sitka. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie miękkie przez ok. 60 minut.

  4. Kapustę kiszoną kroimy w krótsze wstęgi.

  5. Białą kapustę obieramy z zewnętrznych liści, siekamy i solimy, następnie odstawiamy na ok. 30 minut.

  6. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i kroimy w ok. 2 cm kostkę.

  7. Do wywaru dodajemy obie kapusty, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy grzyby wraz z zalewą.

  8. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę a kiełbasę w półplasterki.

  9. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i dokładnie wytapiamy z tłuszczu. Dodajemy cebulę, półplasterki kiełbasy i podsmażamy.

  10. Zawartość patelni wrzucamy do gotującej się kapusty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i porządnie obsmażamy mięso wołowe i wieprzowe. Podsmażone mięso łączymy z kapustą.

  11. Dodajemy koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru.

  12. Na koniec gotowania sprawdzamy, czy bigos jest odpowiednio słony. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut (kapusta powinna być miękka).

 

Wskazówki do przepisu:

Aby polepszyć smaku bigosu, można go przestudzić, odstawiając gotowe danie w chłodne miejsce na noc.

Można dodać opcjonalnie szczyptę chili w proszku

Specyfikacja mięsa:

- wieprzowina: 1,5 kg (500 g łopatki, 1000 g karczku)

- wołowina (np. rostbef): 300 g

Obraz
bigos, przepis

Składniki

kapusta kiszona
1.50 kg
biała kapusta
1.50 kg
wieprzowina
1.50 kg
wołowina
300 g
wędzony boczek
300 g
kiełbasa
400 g
cebula
2 szt
suszone grzyby
20 g
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
liść laurowy
4 szt
ziele angielskie
4 ziarenka
ziarna pieprzu
10 szt
ziarna jałowca
6 szt
gorczyca
0.50 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku
0.50 łyżeczki
sól
świeżo mielony pieprz
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 10:48

Dodaj komentarz