Czas przygotowania
20min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
rybne
Przygotowanie

Przepis na pyszne danie z ryby:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

2. W małej miseczce mieszamy ze sobą oba rodzaje papryki, posiekany koperek, granulowany czosnek oraz sól.

3.Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, aż powstanie pasta.

4. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy powstałą pastą.

5. Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wierzch ryby skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

6. Wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Pieczemy około 7-10 minut, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a wierzch ryby się zarumieni.

 

Wskazówki do pomysłu

 

- Dorsza można podawać udekorowanego posiekaną natką pietruszki lub koperku.


- Aby natka pietruszki dłużej zachowała świeżość, przed podaniem należy opłukać ją, ułożyć na ręczniku papierowym, a następnie włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówce.

 

Soczyste kawałki dorsza pieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie to idealny pomysł na obiad lub kolację.

Obraz
Filet z dorsza, przepis

Składniki

filety z dorsza
4 szt
sok z cytryny
2 łyżki
oliwa z oliwek
2 łyżki
granulowany czosnek
1 łyżeczka
sól
słodka papryka
ostra papryka
koperek
pietruszka
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 10:29

Dodaj komentarz