Czas przygotowania
190min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
8
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

Przepis na tradycyjne danie z kaczki:

  1. Świeżą kaczkę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy skóra nie wymaga dodatkowego oczyszczenia. Mrożoną kaczkę należy najpierw rozmrozić, wkładając ją dzień wcześniej do lodówki, a następnie umyć i ewentualnie doczyścić.

  2. Rozmaryn i majeranek łączymy z miękkim masłem i smarujemy kaczkę zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Należy ją także posolić i popieprzyć.

  3. Jabłka obieramy, kroimy w większe kawałki i wkładamy do środka kaczki, opcjonalnie można też dodać suszoną żurawinę. Liczba jabłek w zasadzie jest dowolna, dodajemy tyle, ile się ich zmieści, ale nie upychamy ich na siłę.

  4. Kaczkę wkładamy do brytfanny lub do naczynia żaroodpornego (każde z nich musi posiadać pokrywę).

  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy kaczkę w naczyniu bez pokrywki. Po mniej więcej 30-40 minutach, gdy skórka nieco się przyrumieni, należy zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni, przykryć całość i piec jeszcze około dwóch godzin. Mniej więcej w połowie pieczenia, warto odwrócić kaczkę na drugą stronę.

 

Wskazówka do pomysłu:

Kaczka pieczona świetnie smakuje w towarzystwie czerwonej kapusty podawanej na ciepło. Taką kapustę należy drobno pokroić, wrzucić do garnka dodać trochę wody i dusić do miękkości.

Obraz
 Kaczka pieczona

Składniki

kaczka
2.50 kg
jabłka
4 szt
rozmaryn
majeranek
odrobina masła
sól
pieprz
suszona żurawina i konfitury żurawinowe
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 10:36

Dodaj komentarz