Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Nie wiesz co na obiad? Postaw na tradycyjne rozwiązanie. Krupnik to niezwykle sycąca zupa, która cieszy podniebienia kolejnych pokoleń, nie tracąc popularności z biegiem lat. Jaki jest przepis na krupnik, który zachwyci każdego?

 

Składniki:

  • 0,7 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 2 kostki rosołowe

  • 250 g ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 niewielki por

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Wypłukaną kaszę jęczmienną włóż do garnka z niewielką ilością wody. Dodaj kostkę rosołową i gotuj całość na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza nieco zmięknie. W osobnym garnku gotuj drobno pokrojone ziemniaki i marchew wraz z porem pokrojonym w plastry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy ziemniaki będa już niemal miękkie, zmieszaj ze sobą zawartość obu garnków. W tym momencie przepis na krupnik przewiduje dodanie drugiej kostki rosołowej oraz odrobiny wody. Później przykryj zupę i gotuj ją na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Do gotowej już zupy dodaj nieco natki pietruszki.

 

Obraz
Krupnik zupa

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:02

Dodaj komentarz