Czas przygotowania
90min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

Kurczak pieczony podawany z warzywami jest doskonałym pomysłem na smaczny obiad!

1. Marynujemy kurczaka w ziołach
 

1.1 Listki lub igły ziół obrywamy i drobno siekamy. Oliwę, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy zioła.
1.2 Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy.

1.3 Mięso kroimy na 4 kawałki i smarujemy z wszystkich stron marynatą ziołową.
1.4 Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na 30 min.

2. Kroimy warzywa i doprawiamy

2.1 Cukinię i bakłażana obmywamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski.

2.2 Warzywa przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

3. Pieczemy warzywa i kurczaka

3.1 Śmietanę roztrzepujemy z jajkami.

3.2 Doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy nią warzywa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20 minut.

3.3 Do piekarnika wsuwamy osobno filety z kurczaka i pieczemy razem w tej samej temperaturze przez ok. 30 minut.

 

Sól, pieprz, bazylia, szałwia, mięta, rozmaryn, tymianek do smaku

 

Wskazówki do przepisu:

Możemy również połączyć marynowanego kurczaka z warzywami w całość jeszcze przed wsadzeniem do piekarnika.
Należy przy tym uwzględnić inny czas przygotowania. Pieczemy wtedy do około 40-45 min. w temp.
180°C.

 

Obraz
 Kurczak pieczony, przepis

Składniki

filet z piersi kurczaka
600 g
cukinia
2 szt
bakłażan
1 szt
cebula
1 szt
papryka czerwona
1 szt
papryka żółta
1 szt
papryka zielona
1 szt
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
śmietana 18%
200 g
jajka
4 szt
oliwa z oliwek
4 łyżeczki
musztarda
1 łyżeczka
sól
pieprz
bazylia
szałwia
mięta
rozmaryn
tymianek
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 10:31

Dodaj komentarz