Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

Pomysł na pyszne burgery:

Przygotowanie
1. Mięso mielimy w maszynce używając sitka o dużych oczkach. Formujemy kotlety.
2. Patelnię grillową nagrzewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Kotlety solimy z jednej strony i tą stroną kładziemy na patelnię. Smażymy ok. 3 minuty. Następnie solimy drugą stronę, obracamy i smażymy kolejne 3 minuty (można położyć plaster sera).
3. Bułki do hamburgerów przekrawamy, środek kropimy wodą i wstawiamy na 2 - 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st.
4. Mieszamy majonez z ketchupem w stosunku 1:1 i smarujemy połówki bułki. Na dolną połówkę bułki nakładamy kolejno: liść sałaty, plaster pomidora, plastry ogórka, cebulę, kotlet, plaster sera. Przykrywamy górną połową bułki.

Wskazówka:

  • Do przepisu użyj mięsa wołowego - antrykot lub udziec
  • Polecamy podawać z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami 

 

Obraz
 Burgery przepis

Składniki

mięso wołowe
800 g
bułki hamburgerowe
4 szt
pomidor
1 szt
ogórki konserwowe
2 szt
cebula czerwona
1 szt
ser cheddar lub gouda
4 plastry
sałata lodowa
ketchup
majonez
sól
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 10:45

Dodaj komentarz