Rodzaj posiłku
przekąska
Przygotowanie

Suszona wołowina, czyli tzw. beefy jerk, to prosta przekąska, która na każdym zrobi wrażenie. Często podawana jest w eleganckich restauracjach. Bez trudu możesz ją też zrobić samodzielnie.

Składniki potrzebne do przepisu:

  • ok 600 g ligawy wołowej

  • woda

  • cukier

  • przyprawy: pieprz, sól i słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Ligawę wołową włóż do zamrażarki. Zamrożoną, ale dającą się pokroić, wyjmij i wykrój z niej cieniutkie plasterki. Przygotuj marynatę z płaskich pojedynczych łyżeczek soli, papryki słodkiej i 2 łyżeczek cukru. Obtocz w niej dokładnie wszystkie plasterki mięsa, a następnie umieść je w naczyniu, przykryj folią i odstaw do lodówki na nie mniej niż 12 godzin. Po wyjęciu nabij plastry na 2 długie patyczki i włóż do piekarnika do wysuszenia. Następnie włącz piekarnik na 60 stopni i odczekaj ok. 4 godzin. Wyjmij mięso i zaczekaj, aż plastry ostygną.

Obraz
Suszona wołowina przepis

Składniki

Dodane przez admin - pt., 08/07/2020 - 10:28

Dodaj komentarz