Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka wielu osobom kojarzy się z fast-foodem, którego lepiej unikać w trosce o własne zdrowie. Jednak przygotowana samodzielnie, wedle domowego przepisu, zapiekanka może być bardzo zdrowym i pożywnym daniem. Doskonale sprawdza się jako ciepła kolacja, ale też jako pomysł na pełnowartościowy obiad.

 

Składniki:

  • bagietka

  • ok. 300 g pieczarek

  • ¼ kg sera żółtego

  • masło czosnkowe

Zupa ogórkowa

Przedstawiamy przepis na zupę ogórkową w tradycyjnym wydaniu. Jej przyrządzenie nie zabierze Ci dużo czasu, nie wymaga też wielkiego wysiłku. Natomiast satysfakcja smakowa, którą poczujesz, jest nie do przecenienia.

 

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych

  • 8 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • koperek

  • 200 g ryżu (ugotowanego)

Makaron z pesto z bazylii

Szybki pomysł na obiad, który śmiało można nazwać niebanalnym. Samodzielnie przygotowane pesto z bazylii w połączeniu z makaronem ugotowanym al dente to prawdziwe niebo w gębie. Przedstawiamy przepis na makaron z pesto z bazylii.

 

Składniki:

  • ok. 350 g makaronu spaghetti

  • 3 pełne garści bazylii

  • 35 g orzeszków piniowych

  • 15 ml soku z cytryny

  • 1 duży ząbek czosnku

Zupa pieczarkowa

Tradycyjna zupa pieczarkowa to pomysł na szybki i pożywny obiad. Przepis na ten przysmak kuchni polskiej jest na tyle prosty, że powinien sobie z nim poradzić nawet najmniej doświadczony amator gotowania.

 

Składniki:

  • ok. 600 g obranych pieczarek

  • 75 ml śmietany

  • ¼ selera

  • 1 i ¼ l bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

Racuchy z jabłkami

Nie wiesz, co na obiad? Nie masz dużo czasu, a chcesz zjeść smacznie i zdrowo? Placki z jabłkami, czyli popularne racuchy, to rozwiązanie, które powinno Cię zadowolić.

 

Składniki:

  • 180 g mąki

  • ⅗ szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 5 jabłek (im kwaśniejsze tym lepiej)

  • 50 g cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Strogonow na białym winie

Strogonow to tradycyjne danie, znane w Polsce od wielu pokoleń. Doskonale sprawdza się jako pomysł na obiad, jak również jako potrawa na przyjęcie. Pożywna potrawa mięsna typu strogonof zaspokoi nawet największy apetyt. Danie to można przygotować na wiele sposobów. Dozwolone są bardzo różne kompozycje składników. Jednak dzisiaj przedstawiamy konkretny przepis na strogonow na białym winie.

 

Składniki:

  • 700 g wołowiny (najlepiej polędwicy, jednak może być też rostbef)

Naleśniki z serkiem wiejskim i jagodami

Naleśniki to kuchenna klasyka. Przyrządzać można je na wiele sposobów i sprawdzają się przy każdej okazji. Podawane z farszem naleśniki doskonale sprawdzą się jako pożywny obiad. Jednocześnie przepis na naleśniki znajduje zastosowanie również rano, na śniadanie. Przedstawiamy pyszne naleśniki z jagodami, o niskiej zawartości tłuszczu.

 

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • ½ l wody

  • 3 jajka

  • 125 ml mleka

Kopytka z batatów

Kopytka to danie, które według wielu przekazów było znane już w Średniowieczu. Niezmiennie jednak przepis na kopytka jest bardzo często poszukiwany przez miłośników tej w gruncie rzeczy prostej potrawy. Ciekawą alternatywą dla klasycznych kopytek są te przygotowywane z batatów. W ostatnich latach bataty coraz częściej zastępują w kuchni ziemniaki. Wszystko za sprawą ich interesującego słodkawego smaku oraz zawartości znacznych ilości błonnika i beta-karotenu.

 

Składniki:

  • 1 kg batatów

Kebab w bułce pita

Kebab to dzisiaj jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy fast food w Polsce. Przywędrował do nas stosunkowo niedawno, jednak bardzo szybko zyskał uznanie. W każdym mieście znajduje się mnóstwo budek czy barów z kebabem. Coraz częściej potrawa ta pojawia się też w menu obiadowym całkiem ekskluzywnych restauracji. Jednak ten tradycyjny turecki przysmak możesz również przygotować samodzielnie. Przepis na kebab w bułce jest bardzo prosty, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu.

Duszone zeberka w sosie z grzybami

Żeberka podawane w sosie z grzybami to kolejna propozycja z tradycyjnej kuchni polskiej. Przepis na żeberka jest całkiem prosty. Jednak aby uzyskać pożądane rezultaty i cieszyć podniebienie pyszną potrawą, niezbędne będzie najwyższej jakości mięso. Jeśli zatem nie wiesz, co na obiad będzie najlepszym pomysłem, wypróbuj naszą propozycję na żeberka.

 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek

  • pół szklanki grzybów suszonych