Żeberka podawane w sosie z grzybami to kolejna propozycja z tradycyjnej kuchni polskiej. Przepis na żeberka jest całkiem prosty. Jednak aby uzyskać pożądane rezultaty i cieszyć podniebienie pyszną potrawą, niezbędne będzie najwyższej jakości mięso. Jeśli zatem nie wiesz, co na obiad będzie najlepszym pomysłem, wypróbuj naszą propozycję na żeberka.
Składniki:
-
1,5 kg żeberek
-
pół szklanki grzybów suszonych
-
bulion warzywny (ok. 3 szklanki)
-
1 ząbek czosnku
-
1 cebula
-
przyprawy: pieprz, sól, mielona papryka słodka
Sposób przygotowania:
Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie. Zanurz je we wrzątku, a następnie odstaw na co najmniej pół godziny. Dopiero później pokrój grzyby na małe kawałki. Żeberka pokrój tak, aby każdy kawałek zawierał jedną kość. Wrzuć żeberka na olej rozgrzany w garnku. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, który wcześniej powinieneś przecisnąć przez praskę. Cebula powinna się zeszklić, a kiedy to się stanie, możesz przejść do następnego etapu. Jest nim duszenie żeberek, wraz z pozostałymi składnikami. Przepis na żeberka w sosie własnym z grzybami przewiduje na tym etapie dodanie suszonych grzybów i bulionu warzywnego, a także kilku szklanek wody. Duszenie powinno trwać ok. 90 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy mięso jest miękkie i nadaje się do podania. Jeśli zastanawiasz się, co na obiad oprócz żeberek, mamy radę. Mięso przygotowane w ten sposób najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i burakami –– szczególnie zasmażanymi.
