Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Zastanawiasz się, jakie danie zadowoli podniebienie Twoje i Twojej rodziny? Bardzo możliwe, że będzie to fasolka po bretońsku. Nasz przepis na fasolkę po bretońsku to tradycyjna receptura z dodatkiem odrobiny fantazji.
 

Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną w wodzie fasolę należy odstawić na ok. 12 godzin.
  2. Po tym czasie wrzuć fasolę do garnka, dolej bulion i wstaw garnek na średni ogień
  3. Marchew pokrój w plastry, a pietruszkę w kostkę. Następnie dorzuć je do fasoli.
  4. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem.
  5. W międzyczasie pokrój kiełbasę w plasterki i podsmaż na oleju.
  6. Pokrój w kostkę cebulę i pora, a następnie dodaj do smażącej się kiełbasy.
  7. Zarumienioną kiełbasę, przeszkloną cebulę oraz przepuszczony przez praskę czosnek dodajemy do garnka
  8. Po dodaniu każdego kolejnego składnika całość należy dokładnie wymieszać.
  9. Na końcu dolewamy passate oraz dodajemy przyprawy: pieprz, sól i majeranek.
     

Wskazówki:

  • Każdy ma inne preferencje w kwestii przypraw, przez co przepis na fasolkę nie określa ich ilości. Pamiętaj jednak, że zawsze możesz doprawić danie na talerzu.
  • Wraz z przyprawami możesz dodać do fasolki również nieco natki pietruszki.

 

Fasolka po bretońsku

Składniki

kiełbasa
0.50 kg
cebula
1 szt
por
0.50 szt
fasola
0.50 kg
marchewka
1 szt
pietruszka (korzeń)
1 szt
ziele angielskie
6 ziaren
liście laurowe
3 szt
czosnek
2 ząbki
natka pietruszki
1 pęczek
passata pomidorowa
250 ml
bulion
0.50 litra
olej
sól
pieprz
majeranek

Dodaj komentarz