Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Kebab to dzisiaj jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy fast food w Polsce. Przywędrował do nas stosunkowo niedawno, jednak bardzo szybko zyskał uznanie. W każdym mieście znajduje się mnóstwo budek czy barów z kebabem. Coraz częściej potrawa ta pojawia się też w menu obiadowym całkiem ekskluzywnych restauracji. Jednak ten tradycyjny turecki przysmak możesz również przygotować samodzielnie. Przepis na kebab w bułce jest bardzo prosty, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu. Jest to niewątpliwie interesujący pomysł na obiad, zwłaszcza, że domowy kebab jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny od tego, który zwykle dostajemy w lokalu.

 

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka

  • 4 duże bułki pity

  • 2 pomidory

  • 1 cebula czerwona

  • 5 liści sałaty lodowej

  • 5 łyżek kukurydzy

  • 1 surowy ogórek

  • przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do kebaba

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w cienkie paski. Dopraw wedle uznania i smaż na oleju, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. Drobno posiekaj sałatę, a ogórka pokrój w plastry. W kostkę pokrój pomidory. Cebulę natomiast pokrój w paski. Wszystkie warzywa włóż do bułki pita, którą wcześniej powinieneś przekroić na pół, jednak nie przekrawając jej całkowicie. Dodaj sos czosnkowy, pomidorowy, pikantny lub inny ulubiony. Możesz kupić gotowy sos lub przyrządzić go samodzielnie. Następnie do bułki włóż usmażone, gorące mięso i znów polej sosami. Kebab możesz też przyrządzić w tortilli zamiast bułki. Przepis na kebab w tortilli jest w zasadzie taki sam, z tą różnicą, że ostatni etap polega na zwijaniu tortilli, a nie umieszczaniu składników w bułce. Mięso drobiowe możesz natomiast zastąpić wieprzowiną lub baraniną.

Obraz
Kebab w bułce pita

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:10

Dodaj komentarz