Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Kopytka to danie, które według wielu przekazów było znane już w Średniowieczu. Niezmiennie jednak przepis na kopytka jest bardzo często poszukiwany przez miłośników tej w gruncie rzeczy prostej potrawy. Ciekawą alternatywą dla klasycznych kopytek są te przygotowywane z batatów. W ostatnich latach bataty coraz częściej zastępują w kuchni ziemniaki. Wszystko za sprawą ich interesującego słodkawego smaku oraz zawartości znacznych ilości błonnika i beta-karotenu.

 

Składniki:

  • 1 kg batatów

  • ½ kg mąki pszennej

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • odrobina soli

 

Pokrój bataty na kawałki, następnie je ugotuj. Wcześniej odrobinę posól wodę, w której będziesz gotował bataty. Potłucz bataty po ugotowaniu, a następnie zaczekaj aż ostygną. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną, do tego dodaj jajko i całość dopraw solą. Teraz przychodzi czas na to, abyś zagniótł ciasto. Zagniataj je aż do momentu, gdy konsystencja będzie gładka. Ciasto powinno być elastyczne. Pamiętaj, aby podczas zagniatania ciasta co chwilę dokładać mąki pszennej.

 

Obraz
Kopytka z batatów

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:11

Dodaj komentarz