Szybki pomysł na obiad, który śmiało można nazwać niebanalnym. Samodzielnie przygotowane pesto z bazylii w połączeniu z makaronem ugotowanym al dente to prawdziwe niebo w gębie. Przedstawiamy przepis na makaron z pesto z bazylii.
Składniki:
-
ok. 350 g makaronu spaghetti
-
3 pełne garści bazylii
-
35 g orzeszków piniowych
-
15 ml soku z cytryny
-
1 duży ząbek czosnku
-
25 g sera parmezan
-
przyprawy: pieprz i sól
-
90 ml oliwy z oliwek
Na rozgrzaną patelnię wrzuć orzeszki piniowe i zaczekaj, aż się zarumienią. Następnie w jednym naczyniu umieść podprażone orzeszki, bazylię, przekrojony na kilka części ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Dopraw pieprzem i solą i wymieszaj. W kolejnym kroku użyj blendera, aby zmiksować całość. Powinieneś otrzymać sos o gładkiej strukturze. Teraz zrób tak, jak lubisz najbardziej –– wyłóż makaron na talerz i polej go sosem lub wymieszaj pesto z makaronem w naczyniu jeszcze przed podaniem.
