Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Nie wiesz, co na obiad? Nie masz dużo czasu, a chcesz zjeść smacznie i zdrowo? Placki z jabłkami, czyli popularne racuchy, to rozwiązanie, które powinno Cię zadowolić.

 

Składniki:

  • 180 g mąki

  • ⅗ szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 5 jabłek (im kwaśniejsze tym lepiej)

  • 50 g cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 10 g cukru waniliowego

  • olej

  • sól

 

Sposób przygotowania:

Pokrój obrane jabłka w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Chodzi o to, aby otrzymane kawałki były jak najmniejsze. Następnie do mąki dosyp proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj. Roztrzep żółtka z jajek i wymieszaj je z łyżką oleju, cukrem i mlekiem. Otrzymasz dość gęstą masę, którą teraz powinieneś wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami. W kolejnym kroku ubij białka, które wcześniej oddzieliłeś od żółtek. Kiedy otrzymasz gęstą masę wymieszaj ją z masą otrzymaną z żółtek i jabłek. Następnie otrzymaną masę wrzucaj porcjami na rozgrzany olej i smaż z każdej strony przez ok. 1,5 minuty.

Obraz
Racuchy z jabłkami

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:13

Dodaj komentarz