Nie wiesz, co na obiad? Nie masz dużo czasu, a chcesz zjeść smacznie i zdrowo? Placki z jabłkami, czyli popularne racuchy, to rozwiązanie, które powinno Cię zadowolić.
Składniki:
-
180 g mąki
-
⅗ szklanki mleka
-
2 jaja
-
5 jabłek (im kwaśniejsze tym lepiej)
-
50 g cukru pudru
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
10 g cukru waniliowego
-
olej
-
sól
Sposób przygotowania:
Pokrój obrane jabłka w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Chodzi o to, aby otrzymane kawałki były jak najmniejsze. Następnie do mąki dosyp proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj. Roztrzep żółtka z jajek i wymieszaj je z łyżką oleju, cukrem i mlekiem. Otrzymasz dość gęstą masę, którą teraz powinieneś wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami. W kolejnym kroku ubij białka, które wcześniej oddzieliłeś od żółtek. Kiedy otrzymasz gęstą masę wymieszaj ją z masą otrzymaną z żółtek i jabłek. Następnie otrzymaną masę wrzucaj porcjami na rozgrzany olej i smaż z każdej strony przez ok. 1,5 minuty.
