Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Strogonow to tradycyjne danie, znane w Polsce od wielu pokoleń. Doskonale sprawdza się jako pomysł na obiad, jak również jako potrawa na przyjęcie. Pożywna potrawa mięsna typu strogonof zaspokoi nawet największy apetyt. Danie to można przygotować na wiele sposobów. Dozwolone są bardzo różne kompozycje składników. Jednak dzisiaj przedstawiamy konkretny przepis na strogonow na białym winie.

 

Składniki:

  • 700 g wołowiny (najlepiej polędwicy, jednak może być też rostbef)

  • 500 ml bulionu z wołowiny

  • 400 g pieczarek

  • 4 kiszone ogórki

  • 1 cebula

  • 100 ml wina białego

  • 15 ml musztardy (najlepiej ostrej)

  • 70 ml śmietany

  • 30 ml koncentratu pomidorowego

  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka

  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności jak najdrobniej posiekaj cebulę i podsmaż ją delikatnie. Następnie przełóż na talerz lub do miseczki. Pokrój mięso wołowe w paski i smaż na oleju. Zaczekaj aż się zarumieni. Teraz dodaj pokrojoną i podsmażoną wcześniej cebulę. Dolej koncentratu pomidorowego i dosyp po 2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej. Wymieszaj i podsmaż dosłownie przez 1 minutę, a następnie dolej wina. Po chwili, kiedy większość wina wyparuje, dorzuć bulion i musztardę. Po dodaniu każdego kolejnego składnika całość dokładnie mieszaj. Gotuj składniki do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć podsmażone wcześniej na osobnej patelni pieczarki. W kolejnym kroku dolej śmietany oraz dorzuć starte ogórki. Całość dopraw solą i pieprzem. Oto cały przepis na obiad, który zachwyci każdego.

Obraz
Strogonow na białym winie

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:12

Dodaj komentarz