Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Przedstawiamy przepis na zupę ogórkową w tradycyjnym wydaniu. Jej przyrządzenie nie zabierze Ci dużo czasu, nie wymaga też wielkiego wysiłku. Natomiast satysfakcja smakowa, którą poczujesz, jest nie do przecenienia.

 

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych

  • 8 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • koperek

  • 200 g ryżu (ugotowanego)

  • ok. 600 g wieprzowych żeberek

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 200 ml śmietany (najlepiej 12%)

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe zalej bulionem warzywnym. Zamiast bulionu możesz wykorzystać seler, pietruszkę i 2 udka z kurczaka. W takim przypadku żeberka, udka i warzywa zalej wodą. Niezależnie od tego, czy korzystasz z bulionu czy z udek, warzyw i wody, teraz dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe oraz marchewki. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Wyjmij mięso i oddziel je od kości. Wyrzuć seler i pietruszkę, jeśli z nich korzystałeś. Marchew pokrój w dosyć cienkie plastry i zostaw w wywarze. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez ok. 25 minut. Teraz pozostaje już tylko dodać starte ogórki i śmietanę. Polecamy serwować zupę z ryżem oraz kawałkami mięsa i warzyw, które wykorzystałeś do jej ugotowania.

Obraz
Zupa ogórkowa

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:14

Dodaj komentarz