Tradycyjna zupa pieczarkowa to pomysł na szybki i pożywny obiad. Przepis na ten przysmak kuchni polskiej jest na tyle prosty, że powinien sobie z nim poradzić nawet najmniej doświadczony amator gotowania.
Składniki:
-
ok. 600 g obranych pieczarek
-
75 ml śmietany
-
¼ selera
-
1 i ¼ l bulionu warzywnego
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 korzeń pietruszki
-
4 ziemniaki
-
15 ml masła
-
1 natka pietruszki
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Obrane, umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki lekko podsmaż i odłóż. Następnie w garnku roztop masło. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. W następnym kroku, po chwili smażenia, dorzuć pokrojone w kostkę: marchew, seler i pietruszkę. Nie zwlekaj i od razu zalej składniki bulionem warzywnym. Jeśli nie masz bulionu, zastąp go wodą. Gotuj bulion z warzywami przez ok. 20 minut. Później dorzuć usmażone wcześniej pieczarki i całość gotuj przez kolejny kwadrans. W następnym kroku dodaj śmietany i wymieszaj całość. Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją serwować z odrobiną ugotowanego makaronu lub ziemniaków.
