Rodzaj posiłku
posiłek
Przygotowanie

Tradycyjna zupa pieczarkowa to pomysł na szybki i pożywny obiad. Przepis na ten przysmak kuchni polskiej jest na tyle prosty, że powinien sobie z nim poradzić nawet najmniej doświadczony amator gotowania.

 

Składniki:

  • ok. 600 g obranych pieczarek

  • 75 ml śmietany

  • ¼ selera

  • 1 i ¼ l bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 4 ziemniaki

  • 15 ml masła

  • 1 natka pietruszki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Obrane, umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki lekko podsmaż i odłóż. Następnie w garnku roztop masło. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. W następnym kroku, po chwili smażenia, dorzuć pokrojone w kostkę: marchew, seler i pietruszkę. Nie zwlekaj i od razu zalej składniki bulionem warzywnym. Jeśli nie masz bulionu, zastąp go wodą. Gotuj bulion z warzywami przez ok. 20 minut. Później dorzuć usmażone wcześniej pieczarki i całość gotuj przez kolejny kwadrans. W następnym kroku dodaj śmietany i wymieszaj całość. Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją serwować z odrobiną ugotowanego makaronu lub ziemniaków.

 

Obraz
Zupa pieczarkowa

Składniki

Dodane przez admin - pon., 08/10/2020 - 12:13

Dodaj komentarz