Czas przygotowania
90min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie
Sposób przygotowania:
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem. Buraków ma być tyle, aby sięgały bulionu.
- Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę.
- Barszcz przecedzamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, majeranek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówki w tym pomyśle na przystawkę / zupę:
- Barszcz możemy zabielić śmietaną i podawać z gniecionymi ziemniakami.
- Buraki z barszczu można wykorzystać, przykładowo zetrzeć je na tarce i podsmażyć na patelni z cebulką.

Składniki
bulion mięsny
2
litry
buraki
700
g
sok z cytryny (lub ocet)
1
łyżka
majeranek
1
łyżka
sól, pieprz, cukier (do smaku)