Rodzaj posiłku
drink
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona należy przygotować poprzez ich delikatne zmiażdżenie. Zagotować wodę i dodać cukier, następnie poczekać aż roztwór się ochłodzi.
  2. Przelać wodę do winogron, dodać drożdże i pożywkę do wina. Wymieszać i odstawić przykryte na 3-4 dni. 
  3. Wytłoczyć sok i wlać do dymionu. Pozostawić do fermentacji na około miesiąc. 
  4. Następnie należy odlać wino znajdujące się nad osadem i powtórzyć fermentację.
  5. Gdy wino będzie klarowne należy je przelać do butelek i odstawić do leżakowania. 

 

Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach.

Dla przeciętnego człowieka butelka z sklepu jest dobrym rozwiązaniem :) 

 

 Wino białe przepis

Składniki

białe winogrona
10 kg
cukier
700 g
woda
1 l
pożywka do wina
drożdże winne typu madera
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz