Obecnie brownie to jedno z najpopularniejszych ciast kawiarnianych, oferowane do kawy oraz innych ciepłych napojów. Przepis na słodkie brownie nie jest wcale trudny, a przygotowanie ciasta od zera zabiera zwykle nie więcej niż 30 minut.
Sposób przygotowania:
W odrobinie wody roztop czekoladę wraz masłem. Nie dopuść do zagotowania całości, zaprzestań podgrzewania, gdy masło i czekolada się połączą. Powoli ubijaj jaja z cukrem. Dodaj pół szklanki cukru, a następnie stopniowo dodawaj resztę wraz z cukrem waniliowym. Miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru i otrzymania jednorodnej, puszystej masy.
W kolejnym kroku dodaj mąki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i również delikatnie wymieszaj. Później wylej całość na formę wysmarowaną tłuszczem lub na papier do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 17 minut. Przepis na brownie dokładnie określa czas pieczenia, gdyż w przypadku tego ciasta każda minuta jest istotna. Zbyt długi pobyt w piekarniku sprawia, że ciasto traci swój specyficzny aromat czekoladowy.
Wskazówka - tabliczka gorzkiej czekolady ma mieć 70% zawartości kakao.
