Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
przekąska
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Obecnie brownie to jedno z najpopularniejszych ciast kawiarnianych, oferowane do kawy oraz innych ciepłych napojów. Przepis na słodkie brownie nie jest wcale trudny, a przygotowanie ciasta od zera zabiera zwykle nie więcej niż 30 minut.

 

Sposób przygotowania:

W odrobinie wody roztop czekoladę wraz masłem. Nie dopuść do zagotowania całości, zaprzestań podgrzewania, gdy masło i czekolada się połączą. Powoli ubijaj jaja z cukrem. Dodaj pół szklanki cukru, a następnie stopniowo dodawaj resztę wraz z cukrem waniliowym. Miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru i otrzymania jednorodnej, puszystej masy.

W kolejnym kroku dodaj mąki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i również delikatnie wymieszaj. Później wylej całość na formę wysmarowaną tłuszczem lub na papier do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 17 minut. Przepis na brownie dokładnie określa czas pieczenia, gdyż w przypadku tego ciasta każda minuta jest istotna. Zbyt długi pobyt w piekarniku sprawia, że ciasto traci swój specyficzny aromat czekoladowy.

 

Wskazówka: Tabliczka gorzkiej czekolady ma mieć 70% zawartości kakao. 

 

Przepis Brownie

Składniki

tabliczka gorzkiej czekolady
2 szt
masło
200 g
jajka
6 szt
cukier
1 szklanka
mąka
100 g
cukier wanilinowy
1 łyżeczka

Dodaj komentarz