Przedstawiamy prosty przepis na ciasto owocowe na biszkopcie. Nasza propozycja to połączenia smaków 3 owoców, które uwielbiają niemal wszyscy: jabłka, truskawki i pomarańczy.
Składniki do przygotowania biszkoptu:
-
50 g cukru
-
3 duże jajka
-
30 g mąki ziemniaczanej
-
30 g mąki pszennej
-
15 g proszku do pieczenia
Składniki warstwy truskawkowej:
-
4 duże białka
-
1 galaretka o smaku truskawki
-
50 g cukru drobnoziarnistego
Składniki warstwy jabłkowej:
-
1 kilogram jabłek
-
4 duże żółtka
-
180 g cukru pudru
-
200 g masła
-
1 galaretka o smaku cytryny
Składniki warstwy pomarańczowej:
-
2 galaretki o smaku pomarańczy
-
płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto biszkoptowe. Możesz oczywiście kupić gotowe ciasto, jednak dla lepszych doznań smakowych zalecamy zrobić je samodzielnie. W tym celu ubij jajka, aby otrzymać gęstą masę. Dodaj mąki i proszku do pieczenia, a następnie całość powoli wymieszaj. Dużą formę wysmaruj masłem i wyłóż na niej papier do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez ok. 25 min w temperaturze 180 stopni. Wyjmij biszkopt i ostudź.
W kolejnym kroku przygotuj masę jabłkową. Utrzyj masło, dodaj cukier puder, a następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania masła. Później, nadal ucierając, dodawaj powoli starte jabłko bez soku. Następnie dodaj ostudzoną, tężejąca galaretkę i całość wymieszaj, po czym umieść na biszkopcie i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Aby wykonać piankę truskawkową w szklance gorącej wody rozpuść galaretkę. Ubij na sztywną pianę białka i dodaj cukru. Powoli dodawaj galaretkę, wciąż ucierając białka. Całość delikatnie wymieszaj i wylej na masę jabłkową.
Pozostaje Ci już tylko przygotowanie wierzchniej warstwy pomarańczowej. W tym celu wylej na ciasto tężejącą galaretkę pomarańczową. Odstaw całość do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Ostatni krok to posypanie ciasta płatkami migdałowymi. Przepis na orzeźwiające ciasto owocowe zrealizowany. Smacznego!
