Rodzaj posiłku
drink
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować litr wody i dodać 2kg cukru, następnie poczekać aż roztwór się ochłodzi. Winogrona należy przygotować poprzez ich delikatne zmiażdżenie i zalanie 3 litrami wody (też wcześniej przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej). Wymieszać. WAŻNE - nie należy myć winogron.
  2. Odczekać 3 dni i dodać przegotowaną i wystudzoną wodę (litr) z cukrem (1.5kg) i wymieszać.
  3. Po tygodniu przecedzić roztwór i ponownie odstawić, tym razem na miesiąc.
  4. Następnie przelać wino za pomocą rurki do fermentacji bez naruszania osadu.
  5. Odstawiamy na 3 miesiące w temperaturze pokojowej. Rozlewamy do butelek.

 

Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach. Doskonały pomysł, aby zabłysnąć wśród znajomych. 

 

 Wino czerwone przepis

Składniki

ciemne winogrona
10 kg
woda
5 litrów
cukier
3.50 kg
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz