Czas przygotowania
110min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Przepis na żeberka jest całkiem prosty. Jednak aby uzyskać pożądane rezultaty i cieszyć podniebienie pyszną potrawą, niezbędne będzie najwyższej jakości mięso. Jeśli zatem nie wiesz, co na obiad będzie najlepszym pomysłem, wypróbuj naszą propozycję na żeberka.
 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie. Zanurz je we wrzątku, a następnie odstaw na co najmniej pół godziny. Dopiero później pokrój grzyby na małe kawałki.
  2. Żeberka pokrój tak, aby każdy kawałek zawierał jedną kość. Wrzuć żeberka na olej rozgrzany w garnku.
  3. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, który wcześniej powinieneś przecisnąć przez praskę. Cebula powinna się zeszklić
  4. Duś żeberka, wraz z pozostałymi składnikami.
  5. Dodaj suszone grzyby, bulion warzywny, a także kilka szklanek wody.
  6. Duszenie powinno trwać ok. 90 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy mięso jest miękkie i nadaje się do podania.
     

Wskazówka: Mięso przygotowane w ten sposób najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i burakami – szczególnie zasmażanymi.

 

Duszone zeberka w sosie z grzybami

Składniki

surowe żeberka
1.50 kg
suszone grzyby
0.50 szklanki
bulion warzywny
3 szklanki
czosnek
1 ząbek
cebula
1 szt
pieprz
sól
słodka papryka

Dodaj komentarz