Czas przygotowania
20min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
rybne
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. W małej miseczce mieszamy ze sobą oba rodzaje papryki, posiekany koperek, granulowany czosnek oraz sól.
  3. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, aż powstanie pasta.
  4. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy powstałą pastą.
  5. Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wierzch ryby skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
  6. Wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Pieczemy około 7-10 minut, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a wierzch ryby się zarumieni.

 

Wskazówki:

  • Dorsza można podawać udekorowanego posiekaną natką pietruszki lub koperku.
  • Aby natka pietruszki dłużej zachowała świeżość, przed podaniem należy opłukać ją, ułożyć na ręczniku papierowym, a następnie włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówce.

 

Soczyste kawałki dorsza pieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie to idealny pomysł na obiad lub kolację.

 

Filet z dorsza, przepis

Składniki

filety z dorsza
4 szt
sok z cytryny
2 łyżki
oliwa z oliwek
2 łyżki
granulowany czosnek
1 łyżeczka
sól
słodka papryka
ostra papryka
koperek
pietruszka
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz