Rodzaj posiłku
przekąska
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

Frytki to jedne z ulubionych przekąsek Polaków. Bez trudu możesz je przygotować samodzielnie. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać zwykłe ziemniaki. My jednak przedstawiamy przepis na frytki z batatów, zawierających więcej wapnia i karotenu niż tradycyjne kartofle.

Składniki:

  • 2 bataty –– ok. 800 g

  • skrobia kukurydziana –– 2 łyżki

  • olej ryżowy –– 5-6 łyżek

  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek

 

Sposób przygotowania pomysłu:

 

  1. Obierz bataty i przekrój każdy z nich na ćwiartki.

  2. Z każdej ćwiartki wykrój paski o grubości ok. 1 cm.

  3. Z pasków wykrój frytki o grubości ok. 1 x 1 cm.

  4. Oczyszczone i osuszone frytki zanurz w oleju.

  5. Przygotuj mieszankę przypraw: po 1 płaskiej łyżce pieprzu, papryki i czosnku oraz 2 płaskie łyżki skrobi.

  6. Dokładnie obsyp frytki mieszanką przypraw.

  7. Rozłóż frytki na blaszce, tak aby się nie stykały i piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni.

 

Smacznego!

 

Obraz
Frytki z batatów, przepis

Składniki

Dodane przez admin - czw., 08/06/2020 - 18:24

Dodaj komentarz