Czas przygotowania
40min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
2
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Frytki możesz bez trudu możesz przygotować samodzielnie. Zazwyczaj używa się zwykłych ziemniaków. My jednak przedstawiamy przepis na frytki z batatów, zawierających więcej wapnia i karotenu niż tradycyjne kartofle.
 

Sposób przygotowania:
 

  1. Obierz bataty i przekrój każdy z nich na ćwiartki.

  2. Z każdej ćwiartki wykrój paski o grubości ok. 1 cm.

  3. Z pasków wykrój frytki o grubości ok. 1 x 1 cm.

  4. Oczyszczone i osuszone frytki zanurz w oleju.

  5. Przygotuj mieszankę przypraw: po 1 płaskiej łyżce pieprzu, papryki i czosnku oraz 2 płaskie łyżki skrobi.

  6. Dokładnie obsyp frytki mieszanką przypraw.

  7. Rozłóż frytki na blaszce, tak aby się nie stykały i piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni.

 

Frytki z batatów, przepis

Składniki

bataty
800 g
skrobia kukurydziana
2 łyżki
olej ryżowy
łyżek
sól
pieprz
słodka papryka
suszony czosnek

Dodaj komentarz