Czas przygotowania
120min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
12
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Przygotowanie przepisu na gołąbki wymaga wykonania kilku kroków:

 

  1. Z kapusty wyciąć głąb i wstawić do garnka z wrzątkiem wycięciem do dołu. Gotować około 15 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut.
  2. Kapustę wyjąć i poczekać do ostudzenia. W tym czasie ugotować ryż, mięso przełożyć do miski, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Do mięsa dodać ugotowany ryż. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki) i pieprzem (ok. 1/4 łyżeczki). Całość wyrobić dłonią jak mięso na kotlety.
  3. Kapustę rozebrać z liści, grubsze fragmenty można wykroić.
  4. Na liść nakładamy porcję mięsa i zawijamy jak krokiety.
  5. Na dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wykładamy kilka liści kapusty. Następnie układamy zwinięte gołąbki łączeniem do dołu.
  6. Zalewany całość bulionem i gotujemy przez ok. 45 - 60 minut (aż kapusta będzie miękka).
  7. Wywar przelać do garnka i dodać przecier pomidorowy oraz mąkę zmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami wody. Zagotować i dodać przyprawy: oregano, papryka, tymianek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Gotować 10 minut.
  8. Sos pomidorowy wlać z powrotem do garnka z gołąbkami i gotować jeszcze przez kilka minut.
     

Wskazówka: Mięso mielone - najlepiej łopatka lub karkówka.
 

Pomysł na danie jest nieco pracochłonny, ale dla wielu smakoszy jest wart zachodu :)

 

Gołąbki w kapuście przepis

Składniki

mięso mielone
700 g
ryż
100 g
cebula
1 sztuka
kapusta biała
1 sztuka
bulion
1.50 l
przecier pomidorowy
500 g
mąka
1 łyżka
oregano
słodka papryka
tymianek
sól
pieprz
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz