Czas przygotowania
60min
Rodzaj posiłku
przekąska
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

Klasyczna karpatka to popularne i lubiane ciasto. Przepis na karpatkę nie jest trudny. Odrobina wysiłku i przestrzeganie przepisu sprawią, że będziesz mógł się cieszyć niezwykłą słodyczą karpatki.

 

Składniki ciasta:

  • 250 ml wody

  • 125 g masła

  • 250 g mąki pszennej

  • 5 jaj

 

Składniki masy:

  • 4 łyżki cukru

  • 2 budynie waniliowe

  • 750 ml mleka

  • 200 g masła

  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Rozpuść w garnku masło, a następnie dolej nieco wody i zagotuj całość. Dosyp mąki i ucieraj, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Następnie nieco ostudź zawartość naczynia i dodawaj kolejno jajka, cały czas powoli miksując ciasto. Podziel ciasto na 2 części i przełóż do osobnych blach wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze maks. 200 stopni. Następnie odstaw ciasto do ostudzenia.

 

Ugotuj budyń i ostudź go. Utrzyj masło na puch i nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce budyniu. Gotową masę wyłóż na jedną część ciasta i przykryj drugą. Ostudź ciasto i podawaj ten pyszny deser. Smacznego!

 

Obraz
Przepis Karpatka

Składniki

Dodane przez admin - wt., 07/28/2020 - 16:30

Dodaj komentarz