Czas przygotowania
40min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
3
Typ dania
mięsne
Przygotowanie
Zapiekanka z kaszą to zdrowy pomysł na obiad, który zadowoli również mięsożerców, dzięki obecności kurczaka. Oczywiście zapiekankę można przygotować także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z kurczaka lub zastępując go na przykład bakłażanem.
Sposób przygotowania:
- Pokrój kurczaka w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.
- Do smażącego się wciąż kurczaka dorzuć drobno pokrojone pieczarki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
- Podsmaż całość aż kurczak stanie się złocisty, a cebula się przeszkli.
- Całość przełóż do głębokiego naczynia, w którym znajduje się już ugotowana kasza. Wsyp pokrojone w kostkę pomidory suszone, natkę pietruszki oraz również pokrojone orzechy.
- Dodaj śmietany, całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Niemal gotową zapiekankę przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem pleśniowym.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
(Zdjęcie poglądowe przedstawia tylko kaszę pęczak)

Składniki
kasza pęczak
300
g
pierś z kurczaka
2
szt
cebula
1
szt
pieczarki
8
szt
orzechy włoskie
1
garści
śmietana 18%
100
ml
ser pleśniowy
100
g
pomidory suszone
5
szt
natka pietruszki
1
pęczek
pieprz
sól