Czas przygotowania
40min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
3
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Zapiekanka z kaszą to zdrowy pomysł na obiad, który zadowoli również mięsożerców, dzięki obecności kurczaka. Oczywiście zapiekankę można przygotować także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z kurczaka lub zastępując go na przykład bakłażanem.
 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kurczaka w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.
  2. Do smażącego się wciąż kurczaka dorzuć drobno pokrojone pieczarki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Podsmaż całość aż kurczak stanie się złocisty, a cebula się przeszkli.
  4. Całość przełóż do głębokiego naczynia, w którym znajduje się już ugotowana kasza. Wsyp pokrojone w kostkę pomidory suszone, natkę pietruszki oraz również pokrojone orzechy.
  5. Dodaj śmietany, całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  6. Niemal gotową zapiekankę przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem pleśniowym.
  7. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
     

(Zdjęcie poglądowe przedstawia tylko kaszę pęczak) 

 

Kasza pęczak

Składniki

kasza pęczak
300 g
pierś z kurczaka
2 szt
cebula
1 szt
pieczarki
8 szt
orzechy włoskie
1 garści
śmietana 18%
100 ml
ser pleśniowy
100 g
pomidory suszone
5 szt
natka pietruszki
1 pęczek
pieprz
sól

Dodaj komentarz