Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Kebab to dzisiaj jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy fast food w Polsce. Przywędrował do nas stosunkowo niedawno, jednak bardzo szybko zyskał uznanie. W każdym mieście znajduje się mnóstwo budek czy barów z kebabem. Coraz częściej potrawa ta pojawia się też w menu obiadowym całkiem ekskluzywnych restauracji. Jednak ten tradycyjny turecki przysmak możesz również przygotować samodzielnie. Przepis na kebab w bułce jest bardzo prosty, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu.

 

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w cienkie paski. Dopraw wedle uznania i smaż na oleju, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie.
  2. Drobno posiekaj sałatę, ogórka pokrój w plastry, pomidory w kostkę a cebulęw paski.
  3. Wszystkie warzywa włóż do bułki pita, którą wcześniej powinieneś przekroić na pół, jednak nie przekrawając jej całkowicie.
  4. Dodaj sos czosnkowy, pomidorowy, pikantny lub inny ulubiony. Możesz kupić gotowy sos lub przyrządzić go samodzielnie.
  5. Do bułki włóż usmażone, gorące mięso i znów polej sosami.
     

Wskazówki:

  • Kebab możesz też przyrządzić w tortilli zamiast bułki. Cały proces jest w zasadzie taki sam, z tą różnicą, że ostatni etap polega na zwijaniu tortilli, a nie umieszczaniu składników w bułce.
  • Mięso drobiowe możesz zastąpić wieprzowiną lub baraniną.

 

Kebab w bułce pita

Składniki

pierś z kurczaka
700 g
bułka pita
4 szt
pomidory
2 szt
cebula czerwona
1 szt
sałata lodowa
5 liści
kukurydza z puszki
5 łyżek
ogórek szklarniowy
1 szt
sól
pieprz
przyprawa do kebaba

Dodaj komentarz