Czas przygotowania
20min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
2
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Schab dzielimy na kotlety w zależności od preferencji (100 g kotleta - mała porcja, 200 g - większa).

  2. Kawałek mięsa umieszczamy między dwoma kawałkami folii do żywności.

  3. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy kotlety z obu stron. Ważne, aby nie przedziurawić mięsa (dlatego stosujemy folię).

  4. Rozbite kotlety posypujemy solą i pieprzem.

  5. Obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.

  6. Panierowane mięso smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

  7. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Wskazówki:

  • Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem, bo tak kotlety smakują najlepiej.
  • Tradycyjnie smaży się kotlety na smalcu.

 

 Kotlet schabowy, przepis

Składniki

schab
400 g
jajko
1 szt
mąka
1 łyżka
bułka tarta
sól
pieprz
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz