Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
12
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku i najlepiej zmielić ją razem z mięsem mielonym (łopatką lub karkówką.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym lub oleju.
  3. Przygotować miskę i połączyć w niej mięso, surowe jajko, cebulę, wodę i przyprawy. Mieszać dłonią przez kilka minut.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron.

 

Wskazówka: W przepisie warto uwzględnić różne rozmiary kotletów :)

 

 Kotlety mielone, przepis

Składniki

mięso mielone
500 g
jajko
1 szt
bułka pszenna
1 szt
cebula
1 szt
woda
25 ml
sól
1 łyżeczka
pieprz
0.50 łyżeczki
majeranek
1 łyżeczka
bułka tarta
masło klarowane lub olej
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz