Czas przygotowania
60min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
15
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Przekąska na bazie panierowanego ciasta naleśnikowego. Doskonale komponują się z barszczem czerwonym. 
 

Sposób przygotowania:

  1. Naleśniki smażymy według tego przepisu (przepis na naleśniki)
  2. Pieczarki płuczemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni na oleju lub maśle klarowanym, pod koniec dodajemy sól i pieprz.
  3. Pieczarki z cebulą, mięso (najlepiej ugotowane z rosołu: drób, wołowina) i warzywa (marchew i pietruszka - ugotowane z rosołu) mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodajemy pół szklanki rosołu, mieszamy i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz).
  4. Farsz dzielimy na 15 części. Naleśnika smarujemy farszem, a następnie zwijamy. Najpierw zwijamy dwa przeciwległe boki na około 2cm, a następnie zwijamy naleśnik w rulonik. Tak przygotowane naleśniki możemy przechowywać w lodówce, a obsmażyć w panierce tyle sztuk, ile potrzebujemy.
  5. Przygotowujemy dwa talerze, na jednym roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, na drugi wysypujemy bułkę tartą. Panierujemy naleśniki najpierw w jajku, a potem w bułce. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju każdy bok krokieta (najlepiej aby tłuszczu było na patelni na kilka mm).
  6. Podajemy ciepłe najlepiej z barszczem lub sosem np. pieczarkowym.

Wskazówka: Możesz wykorzystać ten pomysł w kompozycji dwudaniowej wraz z barszczem czerwonym

 

Krokiety

Składniki

mięso
500 g
pieczarki
500 g
cebula
1 sztuka
marchewki
1 sztuka
pietruszka
0.50 sztuki
rosół
0.50 szklanki
jajka
2 sztuki
bułka tarta
olej lub masło klarowane
sól
pieprz
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz