Czas przygotowania
40min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie
Krupnik to niezwykle sycąca zupa, która cieszy podniebienia kolejnych pokoleń, nie tracąc popularności z biegiem lat. Jaki jest przepis na krupnik, który zachwyci każdego?
- Wypłukaną kaszę jęczmienną włóż do garnka z niewielką ilością wody.
- Dodaj kostkę rosołową i gotuj całość na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza nieco zmięknie.
- W osobnym garnku gotuj drobno pokrojone ziemniaki i marchew wraz z porem pokrojonym w plastry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Kiedy ziemniaki będa już niemal miękkie, zmieszaj ze sobą zawartość obu garnków.
- Dodaj drugą kostkę rosołową oraz odrobinę wody.
- Przykryj zupę i gotuj ją na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Do gotowej już zupy dodaj nieco natki pietruszki.

Składniki
ziemniaki
250
g
kasza jęczmienna
0.70
szklanki
kostka rosołowa
2
szt
por
1
szt
marchewka
1
szt
natka pietruszki
0.50
pęczek
liść laurowy
2
szt
ziele angielskie
3
szt