Czas przygotowania
40min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Krupnik to niezwykle sycąca zupa, która cieszy podniebienia kolejnych pokoleń, nie tracąc popularności z biegiem lat. Jaki jest przepis na krupnik, który zachwyci każdego?
 

  1. Wypłukaną kaszę jęczmienną włóż do garnka z niewielką ilością wody.
  2. Dodaj kostkę rosołową i gotuj całość na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza nieco zmięknie.
  3. W osobnym garnku gotuj drobno pokrojone ziemniaki i marchew wraz z porem pokrojonym w plastry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Kiedy ziemniaki będa już niemal miękkie, zmieszaj ze sobą zawartość obu garnków.
  5. Dodaj drugą kostkę rosołową oraz odrobinę wody.
  6. Przykryj zupę i gotuj ją na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Do gotowej już zupy dodaj nieco natki pietruszki.

 

Krupnik zupa

Składniki

ziemniaki
250 g
kasza jęczmienna
0.70 szklanki
kostka rosołowa
2 szt
por
1 szt
marchewka
1 szt
natka pietruszki
0.50 pęczek
liść laurowy
2 szt
ziele angielskie
3 szt

Dodaj komentarz