Czas przygotowania
180min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
18
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Pomysł na świetną przekąskę / deser:

  1. W miseczce podgrzewamy mleko (powinno być ciepłe, ale nie za gorące), rozpuszczamy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W drugiej misce ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę jajko z żółtkami i 2 łyżkami cukru.
  3. Do mąki dodajemy drożdże, mieszamy, następnie ubite jajka. Wyrabiamy ciasto rękami przez 15 minut ewentualnie mikserem z odpowiednią końcówką.
  4. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 - 1,5 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilkę ugniatamy, a następnie wałkujemy na wysokość ok. 2 cm. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy kółka. Jeśli nadziewamy przed smażeniem, to umieszczamy nadzienie na środku kółka i dokładnie sklejamy brzegi, tworząc kulkę. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 minut.
  6. Pod koniec czasu wyrastania pączków nastawiamy olej/smalec w szerokim garnku. Powinien powoli się nagrzewać. Optymalna temperatura tłuszczu to 180 stopni.
  7. Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po kilka sztuk, nie za dużo, aby temperatura znacznie nie spadła. Nie należy smażyć w zbyt wysokiej temperaturze, bo w środku mogą być surowe. Smażymy po ok. 2 minut z każdej strony.
  8. Usmażone pączki wyławiamy cedzakiem na talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeśli nadziewamy pączki po usmażeniu, to robimy to, gdy są jeszcze ciepłe używając szprycy lub strzykawki. Połowę pączka maczamy w lukrze lub po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
     

Wskazówka: Lukier przygotuj z 100g cukru pudru 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny.

 

Pączek, pączki przepis

Składniki

mąka pszenna
500 g
mleko
250 ml
drożdże
50 g
jajko
1 szt
żółtka
4 szt
masło
40 g
cukier
3 łyżki
cukier wanilinowy
1 łyżka
spirytus
2 łyżki
sól
1 szczypta
smalec lub olej do smażenia
1 litr
marmolada lub konfitura do nadziewania
cukier puder do posypania
lukier
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz