Przepis składka się z dwóch elementów - wykonania farszu i ciasta. Dopiero po ich wykonaniu lepimy pierogi.
Farsz:
1. Obieramy ok. 650 g ziemniaków, gotujemy w osolonej wodzie. Przepuszczamy przez praskę lub ubijemy tłuczkiem najlepiej jeszcze gorące.
2. Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy do ziemniaków i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy do nadzienia.
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy sól, olej, mieszamy.
2. Wlewamy szklankę gorącej wody i mieszamy łyżką.
3. Wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy przez kilka minut. Kulkę ciasta owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
4. Ciasto odwijamy z folii, kroimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy ok. 7 cm wykrawamy kółka.
5. W środek ciasta nakładamy farsz, ciasto zwijamy na pół, łączymy brzegi i dodatkowo robimy falbankę.
6. Pierogi możemy zamrozić lub od razu ugotować. W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy pierogi partiami i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty. Pierogi podajemy polane masłem z cebulką.
Wskazówka: W pomyśle na pierogi można wykorzystać wiele różnych farszów (mięso, owoce, itp.). Niektórzy lubią ugotowane pierogi dodatkowo przysmażyć na patelni lub nawet usmażyć w głębokim oleju.
