Czas przygotowania
20min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
2
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Aby pierś wyszła soczysta i smaczna należy przede wszystkim zamarynować mięso.

  2. W celu przygotowania marynaty w małej miseczce mieszamy jogurt, sok z połowy cytryny, posiekany czosnek oraz przyprawę do kurczaka.

  3. Mięso z piersi kurczaka nacieramy marynatą i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

  4. Przechodzimy do etapu smażenia. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Smażymy pierś z kurczaka po 3-5 minut z każdej strony.
    *Dokładny czas zależy od wielkości piersi.

  5. Na 2 minuty przed zakończeniem smażenia piersi z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką, a następnie zostawiamy ją jeszcze na 3 minuty po usmażeniu na ciepłej patelni.
     

Wskazówki:

  • Marynowanie: do 12 godz. przed etapem smażenia
  • Czas marynowania kurczaka ewentualnie można skrócić do godziny, ale wtedy warto zrezygnować ze smażenia, a skorzystać natomiast z piekarnika. W tym przypadku kurczaka pieczemy przez ok. 30 minut w temp.180ºC.

 

Pierś z kurczaka, przepis

Składniki

pierś z kurczaka
600 g
Jogurt 3-5%
330 g
cytryna
1 szt
czosnek 1 duży ząbek lub dwa małe
2 ząbki
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz