Czas przygotowania
15min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Nie wiesz, co na obiad? Nie masz dużo czasu, a chcesz zjeść smacznie i zdrowo? Placki z jabłkami, czyli popularne racuchy, to rozwiązanie, które powinno Cię zadowolić.
 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój obrane jabłka w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Chodzi o to, aby otrzymane kawałki były jak najmniejsze.
  2. Następnie do mąki dosyp proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj.
  3. Roztrzep żółtka z jajek i wymieszaj je z łyżką oleju, cukrem i mlekiem.
  4. Otrzymasz dość gęstą masę, którą teraz powinieneś wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami.
  5. Ubij białka, które wcześniej oddzieliłeś od żółtek.
  6. Kiedy otrzymasz gęstą masę wymieszaj ją z masą otrzymaną z żółtek i jabłek.
  7. Otrzymaną masę wrzucaj porcjami na rozgrzany olej i smaż z każdej strony przez ok. 1,5 minuty.

 

Racuchy z jabłkami

Składniki

mąka
180 g
mleko
150 ml
jajka
2 szt
jabłka
5 szt
cukier puder
50 g
proszek do pieczenia
0.50 łyżeczka
cukier wanilinowy
10 g
olej
sól

Dodaj komentarz