Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
2
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy olejem.
  2. Smażymy najlepiej na patelni grillowej. Odkładamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Należy zwrócić uwagę, czy mięso nie jest surowe.
  3. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki.
  4. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, oliwę, sok z cytryny, sos worcestershire i czosnek. Doprawiamy solą.
  5. Sałatę mieszamy z połową sosu, wykładamy na talerze. Dodajemy kurczaka i posypujemy parmezanem.
  6. Sałatkę podajemy z bagietką.
     

Wskazówka: Choć przepis tego nie definiuje to w tej przekąsce możesz kreatywnie poukładać składniki. Najczęściej wykorzystuje się pomysł na ułożenie składników (plastrów kurczaka / bagietki) w kształt słońca. 

 

 Sałata Cesar

Składniki

filet z kurczaka
2 sztuki
sałata rzymska
1 główka
parmezan starty
6 łyżek
bagietka
1 sztuka
olej
1 łyżka
majonez
3 łyżki
oliwa
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
sos Worcestershire
1 łyżeczka
sól
pieprz
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz