Czas przygotowania
80min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
10
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie
Doskonała przekąska na rodzinne spotkania i uroczystości. Tradycyjna Polska potrawa i pyszny pomysł na przekąskę.
- Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie do miękkości oraz w osobnym garnku jajka na twardo.
- Po ostudzeniu warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski.
- Jajka po ugotowaniu obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do warzyw.
- Ogórki, cebulę i jabłko obieramy ze skóry i również kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy i dodajemy do reszty warzyw.
- Całość przyprawiamy solą i pieprzem (po ok. 3/4 łyżeczki). Dodajemy majonez i mieszamy.
Pamiętaj żeby w tym pomyśle doprawiać ostrożnie (zwłaszcza sól i pieprz) - najlepiej krok po kroku, żeby nie zepsuć przepisu nadmiarem przypraw.
Obraz

Składniki
ziemniaki
6
sztuk
marchewki
2
sztuki
pietruszka
2
sztuki
seler
0.25
sztuki
jajka
6
sztuk
ogórki kiszone
6
sztuk
cebula
0.50
sztuki
jabłko
1
sztuka
zielony groszek
1
mała puszka
majonez
1.50
szklanki
sól
pieprz