Czas przygotowania
80min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
10
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

Doskonała przekąska na rodzinne spotkania i uroczystości. Tradycyjna Polska potrawa i pyszny pomysł na przekąskę.

  1. Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie do miękkości oraz w osobnym garnku jajka na twardo.
  2. Po ostudzeniu warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski.
  3. Jajka po ugotowaniu obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do warzyw.
  4. Ogórki, cebulę i jabłko obieramy ze skóry i również kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy i dodajemy do reszty warzyw.
  5. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (po ok. 3/4 łyżeczki). Dodajemy majonez i mieszamy.

Pamiętaj żeby w tym pomyśle doprawiać ostrożnie (zwłaszcza sól i pieprz) - najlepiej krok po kroku, żeby nie zepsuć przepisu nadmiarem przypraw.

Obraz
Sałatka jarzynowa

Składniki

ziemniaki
6 sztuk
marchewki
2 sztuki
pietruszka
2 sztuki
seler
0.25 sztuki
jajka
6 sztuk
ogórki kiszone
6 sztuk
cebula
0.50 sztuki
jabłko
1 sztuka
zielony groszek
1 mała puszka
majonez
1.50 szklanki
sól
pieprz
Dodane przez Piotr - czw., 10/25/2018 - 10:53

Dodaj komentarz