Czas przygotowania
15min
Rodzaj posiłku
przekąska
Typ dania
rybne
Przygotowanie

 

Miłośnicy śledzi znają zapewne dziesiątki sposobów na ich przyrządzenie. Jedną z najbardziej tradycyjnych form przyrządzania śledzi jest podanie ich w sosie śmietanowym. To pyszna i uniwersalna przekąska, która cieszy się powodzeniem na każdym przyjęciu.
 

Sposób przygotowania:

  1. Osusz filety śledziowe przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie pokrój je w kostkę.
  2. Podobnie pokrój jabłka. Polecane przez nas proporcje to 1 jabłko na 3 filety śledziowe.
  3. Do tego pokrój w piórka połowę średniej wielkości cebuli.
  4. Całość umieść w misce i dodaj koperku oraz śmietany(lub majonezu). Możesz również dodać odrobinę czosnku i suszonych pomidorów.
  5. Dopraw odrobiną pieprzu i soli i wymieszaj wszystkie składniki. Całość umieść w lodówce na kilka godzin.

 

Śledzie w śmietanie przepis

Składniki

filety śledziowe
jabłka
cebula
śmietana 18%
koperek
sól
pieprz

Dodaj komentarz