Czas przygotowania
20min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Choć spaghetti kojarzy się głównie z sosem pomidorowym, istnieje wiele alternatywnych sposób na przyrządzenie tego słynnego włoskiego makaronu. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad, aby nieco urozmaicić swoje menu, rozważ długi makaron z ciecierzycą i szpinakiem.
 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Jak najdrobniej posiekaj czosnek i cebulę. Podsmaż do zeszklenia.
  3. Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj szpinak, wymieszaj i całość smaż przez kolejne 4 minuty.
  4. Kolejne składniki, które powinieneś dodać do naczynia, to ciecierzyca, gałązki tymianku i chilli.
  5. Smaż przez następne 4 minuty. Teraz nadszedł czas na dolanie kremowej śmietanki.
  6. Dodaj przyprawy i całość gotuj do wrzenia.
  7. Przełóż makaron do naczynia z pozostałymi składnikami. Jeśli uznasz, że potrawa jest zbyt gęsta, dolej wody i gotuj przez ok. 3 minuty.
  8. Wyłóż spaghetti na talerze i posyp startym serem. Przepis zrealizowany, teraz ciesz się smakiem spaghetti ze szpinakiem!

 

Spaghetti ze szpinakiem i ciecierzycą

Składniki

makaron spaghetti
300 g
szpinak
400 g
ciecierzyca
350 g
śmietana kremówka
200 ml
cebula
1 szt
czosnek
2 ząbki
oliwa
1 łyżka
płatki chilli
tymianek
pieprz
sól
parmezan

Dodaj komentarz