Czas przygotowania
35min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Strogonow to tradycyjne danie, znane w Polsce od wielu pokoleń. Doskonale sprawdza się jako pomysł na obiad, jak również jako potrawa na przyjęcie. Danie to można przygotować na wiele sposobów. Dozwolone są bardzo różne kompozycje składników. My przedstawiamy taki z białym winem.

 

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności jak najdrobniej posiekaj cebulę i podsmaż ją delikatnie. Następnie przełóż na talerz lub do miseczki.
  2. Pokrój mięso wołowe w paski i smaż na oleju. Zaczekaj aż się zarumieni.
  3. Teraz dodaj pokrojoną i podsmażoną wcześniej cebulę.
  4. Dolej koncentratu pomidorowego i dosyp po 2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej.
  5. Wymieszaj i podsmaż dosłownie przez 1 minutę, a następnie dolej wina.
  6. Po chwili, kiedy większość wina wyparuje, dorzuć bulion i musztardę.
  7. Po dodaniu każdego kolejnego składnika całość dokładnie mieszaj.
  8. Gotuj składniki do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć podsmażone wcześniej na osobnej patelni pieczarki.
  9. Dolej śmietany i dorzuć starte ogórki. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

 

Strogonow na białym winie

Składniki

wołowina
700 g
bulion mięsny
500 ml
pieczarki
400 g
ogórki kiszone
4 szt
cebula
1 szt
białe wino
100 ml
musztarda
15 ml
śmietana 18%
70 ml
koncentrat pomidorowy
30 ml
pieprz
sól
słodka i ostra papryka
olej

Dodaj komentarz