Czas przygotowania
35min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
mięsne
Przygotowanie
Strogonow to tradycyjne danie, znane w Polsce od wielu pokoleń. Doskonale sprawdza się jako pomysł na obiad, jak również jako potrawa na przyjęcie. Danie to można przygotować na wiele sposobów. Dozwolone są bardzo różne kompozycje składników. My przedstawiamy taki z białym winem.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności jak najdrobniej posiekaj cebulę i podsmaż ją delikatnie. Następnie przełóż na talerz lub do miseczki.
- Pokrój mięso wołowe w paski i smaż na oleju. Zaczekaj aż się zarumieni.
- Teraz dodaj pokrojoną i podsmażoną wcześniej cebulę.
- Dolej koncentratu pomidorowego i dosyp po 2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej.
- Wymieszaj i podsmaż dosłownie przez 1 minutę, a następnie dolej wina.
- Po chwili, kiedy większość wina wyparuje, dorzuć bulion i musztardę.
- Po dodaniu każdego kolejnego składnika całość dokładnie mieszaj.
- Gotuj składniki do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć podsmażone wcześniej na osobnej patelni pieczarki.
- Dolej śmietany i dorzuć starte ogórki. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Składniki
wołowina
700
g
bulion mięsny
500
ml
pieczarki
400
g
ogórki kiszone
4
szt
cebula
1
szt
białe wino
100
ml
musztarda
15
ml
śmietana 18%
70
ml
koncentrat pomidorowy
30
ml
pieprz
sól
słodka i ostra papryka
olej