Rodzaj posiłku
przekąska
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Suszona wołowina, czyli tzw. beefy jerk, to prosta przekąska, która na każdym zrobi wrażenie. Często podawana jest w eleganckich restauracjach. Bez trudu możesz ją też zrobić samodzielnie.

 

Sposób przygotowania:

  1. Ligawę wołową włóż do zamrażarki.
  2. Zamrożoną, ale dającą się pokroić, wyjmij i wykrój z niej cieniutkie plasterki.
  3. Przygotuj marynatę z płaskich pojedynczych łyżeczek soli, papryki słodkiej i 2 łyżeczek cukru.
  4. Obtocz w niej dokładnie wszystkie plasterki mięsa, a następnie umieść je w naczyniu, przykryj folią i odstaw do lodówki na nie mniej niż 12 godzin.
  5. Po wyjęciu nabij plastry na 2 długie patyczki i włóż do piekarnika do wysuszenia.
  6. Następnie włącz piekarnik na 60 stopni i odczekaj ok. 4 godzin. Wyjmij mięso i zaczekaj, aż plastry ostygną.

 

Suszona wołowina przepis

Składniki

ligawa wołowa
600 g
woda
cukier
sól
pieprz
słodka papryka

Dodaj komentarz