Czas przygotowania
15min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
4
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie
Przepis na przekąskę na słono lub słodko. Doskonały na śniadanie.
Sposób przygotowania:
- Na talerzu roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy mleko i cukier.
- Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane).
- Kromki bułki lub chleba tostowego maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem.
- Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu do zrumienienia.
- Podajemy na słodko z owocami, dżemem itp.
Wskazówka: Jeśli chcemy wykonać tosty na słono - do jajek i mleka nie dodajemy cukru. Możemy zrobić podwójne tosty z nadzieniem w środku (ser żółty, wędlina, pomidor itp). Na jedną kromkę kładziemy plasterek sera, wędliny, pomidora, następnie znowu plasterek sera i kromkę. Maczamy w jajku z mlekiem. Smażymy na maśle. Pamiętaj że w pomyśle możesz wykorzystać dowolne dodatki, które przyjdą Ci do głowy. Zamiast bułki możesz wykorzystać również chleb tostowy.

Składniki
bułka paryska
1
szt
jajka
2
sztuki
mleko
80
ml
cukier
2
łyżki
masło klarowane
owoce/cukier puder/syrop klonowy/dżem