Czas przygotowania
15min
Rodzaj posiłku
przekąska
Ilość porcji
4
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Przepis na przekąskę na słono lub słodko. Doskonały na śniadanie. 


Sposób przygotowania:

  1. Na talerzu roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy mleko i cukier.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane).
  3. Kromki bułki lub chleba tostowego maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem.
  4. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu do zrumienienia.
  5. Podajemy na słodko z owocami, dżemem itp.


Wskazówka: Jeśli chcemy wykonać tosty na słono - do jajek i mleka nie dodajemy cukru. Możemy zrobić podwójne tosty z nadzieniem w środku (ser żółty, wędlina, pomidor itp). Na jedną kromkę kładziemy plasterek sera, wędliny, pomidora, następnie znowu plasterek sera i kromkę. Maczamy w jajku z mlekiem. Smażymy na maśle. Pamiętaj że w pomyśle możesz wykorzystać dowolne dodatki, które przyjdą Ci do głowy. Zamiast bułki możesz wykorzystać również chleb tostowy.

 

Tosty francuskie

Składniki

bułka paryska
1 szt
jajka
2 sztuki
mleko
80 ml
cukier
2 łyżki
masło klarowane
owoce/cukier puder/syrop klonowy/dżem
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz