Czas przygotowania
30min
Rodzaj posiłku
posiłek
Ilość porcji
4
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem wątróbkę należy przepłukać i oczyścić z żyłek i błonek.
     

  2. Cebulę kroimy w piórka.
     

  3. Następnie na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, aby zeszklić na nim cebulę. Po 3-4 minutach, gdy cebula będzie gotowa, przekładamy ją na osobny talerz.
     

  4. Wątróbkę obtaczamy w mące, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie smażymy po obu stronach do mocnego zrumienienia.

 

Wskazówka:

Wątróbkę smażymy bez zbędnego przewracania. Najlepiej smażyć wątróbkę z jednej strony do momentu przyrumienienia, a później przewrócić na drugą. Z jednej strony smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 3 minuty, jeśli chcemy mieć wątróbkę krwistą lub 5 minut dla pełnego wysmażenia.

 

 Wątróbka, przepis

Składniki

wątróbka drobiowa lub wieprzowa
500 g
cebula
2 szt
mąka
100 g
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
Dodane przez użytkownika: Piotr

Dodaj komentarz