Czas przygotowania
120min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
mięsne
Przygotowanie

 

Przyrządzenie tradycyjnej ogórkowej nie zabierze Ci dużo czasu, nie wymaga też wielkiego wysiłku. Natomiast satysfakcja smakowa, którą poczujesz, jest nie do przecenienia.
 

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka wieprzowe zalej bulionem warzywnym. Zamiast bulionu możesz wykorzystać seler, pietruszkę i 2 udka z kurczaka. W takim przypadku żeberka, udka i warzywa zalej wodą.
  2. Niezależnie od tego, czy korzystasz z bulionu czy z udek, warzyw i wody, dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz marchewki.
  3. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
  4. Wyjmij mięso i oddziel je od kości. Wyrzuć seler i pietruszkę, jeśli z nich korzystałeś.
  5. Marchew pokrój w dosyć cienkie plastry i zostaw w wywarze.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez ok. 25 minut.
  7. Teraz pozostaje już tylko dodać starte ogórki i śmietanę.
  8. ZUpę polecamy serwować z ryżem oraz kawałkami mięsa i warzyw, które wykorzystałeś do jej ugotowania.

 

Zupa ogórkowa

Składniki

ogórki kiszone
8 szt
ziemniaki
8 szt
marchewka
2 szt
koperek
wieprzowe żeberka
600 g
ryż
200 g
bulion warzywny
2 litry
śmietana 12/18%
200 ml
ziele angielskie
liście laurowe

Dodaj komentarz