Czas przygotowania
25min
Rodzaj posiłku
posiłek
Typ dania
wegetariańskie
Przygotowanie

 

Przepis na ten przysmak kuchni polskiej jest na tyle prosty, że powinien sobie z nim poradzić nawet najmniej doświadczony amator gotowania.
 

Sposób przygotowania:

  1. Obrane, umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki lekko podsmaż i odłóż.
  2. Następnie w garnku roztop masło. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
  3. W następnym kroku, po chwili smażenia, dorzuć pokrojone w kostkę: marchew, seler i pietruszkę. Nie zwlekaj i od razu zalej składniki bulionem warzywnym. Jeśli nie masz bulionu, zastąp go wodą.
  4. Gotuj bulion z warzywami przez ok. 20 minut.
  5. Później dorzuć usmażone wcześniej pieczarki i całość gotuj przez kolejny kwadrans.
  6. W następnym kroku dodaj śmietany i wymieszaj całość. Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją serwować z odrobiną ugotowanego makaronu lub ziemniaków.

 

Zupa pieczarkowa

Składniki

pieczarki
600 g
śmietana 30%
75 ml
seler
0.25 szt
bulion warzywny
1.50 litra
cebula
1 szt
marchewka
1 szt
pietruszka (korzeń)
1 szt
ziemniaki
4 szt
masło
15 ml
natka pietruszki
1 szt
ziele angielskie
2 ziarenka
liście laurowe
2 szt

Dodaj komentarz